Pagina's

zaterdag 14 december 2019

Roden, het dorp van Ot en Sien

Ot en Sien zijn de hoofdfiguren uit een serie Nederlandse kinderverhalen door Hindericus Scheepstra (i.s.m. Jan Ligthart) die in de eerste helft van de twintigste eeuw zeer populair waren.
De eerste serie, getiteld Dicht bij Huis, verscheen in 1902. De hoofdpersonen daarvan waren niet Ot en Sien zelf maar de stadsjongen Piet van Dam, die wegens ziekte tijdens de zomer bij zijn neefje en nichtje Hein en Mientje op het platteland moest logeren. De tweede serie, getiteld Nog bij Moeder, bestond uit vier deeltjes en werd uitgebracht in 1904-1905. Deze vier boekjes waren helemaal aan Ot en zijn vriendinnetje Sien gewijd. De verhalen zijn geschreven door Hindericus Scheepstra en Jan Ligthart met als achterliggende gedachte de jeugd zich te laten verdiepen in het dagelijkse huiselijke gezinsleven. De bijbehorende illustraties werden gemaakt door Cornelis Jetses en Lies Veenhoven.
(bron: wikipedia)


Aan de Brink staat een beeld van Ot en Sien, gemaakt door Suze Boschma-Berkhout in 1969. Vroeger werden er replica’s van dit beeldje verkocht. Helaas worden ze momenteel niet meer geproduceerd. Uiteraard heeft het Scheepstra Kabinet getracht ze weer op de markt te krijgen maar dan zouden er gelijk tienduizend besteld moeten worden en dat is helaas niet haalbaar. Er zijn nog wel andere beeldjes op de markt gekomen. Deze zijn wel verkrijgbaar in het winkeltje van het Scheepstra Kabinet. (foto: 6 oktober 2017)

Hindericus Scheepstra (1859-1913), beeld door Kiki Meyer in Roden
Hindericus (Rieks) Scheepstra (Roden, 17 maart 1859 – Groningen, 8 mei 1913) was een Nederlandse onderwijzer en schrijver van kinderboeken. Scheepstra schreef verhalen over Ot en Sien. Hindericus, of zoals zijn roepnaam luidde, Rieks, werd geboren in Roden, Drenthe, als zoon van de winkelier Hindrik Scheepstra en Janna Roeters. Hij was de jongste in het gezin dat verder nog bestond uit zes jongens en twee meisjes. Scheepstra mocht als jongste na afloop van de lagere school doorstuderen. De vijf andere jongens volgden de familietraditie op. Zij gingen in de handel. Hij doorliep de Rijkskweekschool voor onderwijzers in Groningen. Om toegelaten te worden moest hij nog een aantal lessen volgen. Die volgde hij in het naburige dorp Peize waar hij te voet, vanuit Roden, heen ging. Hij ontwikkelde op zijn voettochten liefde voor de natuur. Na enkele jaren als onderwijzer werkzaam te zijn geweest werd hij hoofd van een school in Dokkum. Scheepstra trouwde met Wilhelmina Klazina Houwen. Vervolgens werd hij hoofd op een school in Arnhem. In 1894 kwam hij weer terug op de Rijkskweekschool in Groningen, nu als leraar in Nederlandse taal en pedagogiek. Hij werd tevens directeur van de Rijksnormaallessen. In 1913 overleed Scheepstra op 54-jarige leeftijd plotseling in de stad Groningen. (foto: 6 december 2016) (bron: wikipedia)



In de prachtige monumentale Scheepstraschool (ca 1890, rijksmonument), gelegen nabij de Brink in Roden, vindt u een authentiek klaslokaal waarin het Scheepstra Kabinet gevestigd is.
Het kabinet herbergt het gedachtengoed van Hindericus Scheepstra. Deze Roner was onderwijzer, pedagoog en schrijver van kinderboeken voor het leesonderwijs. Hij bedacht onder andere de twee bekende buurkinderen Ot en Sien.
Vele generaties kinderen in Drenthe, Nederland, Suriname, Zuid-Afrika en het voormalige Nederlands-IndiĆ« leerden lezen met de beroemde eerste woorden van de leesplank (aap – noot – mies) en lazen daarna zijn boekjes op school. (foto: 13 februari 2017)

De camping Ot en Sien (foto: 25 april 2019)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten