Pagina's

vrijdag 20 december 2019

Kasteel De Kelder, Doetinchem (gemeente Doetinchem, Gelderland)

Hagen, beter bekend als Kasteel De Kelder, is een voormalige havezate met landgoed in de gemeente Doetinchem, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het landgoed is gelegen op rivierduinen ten noorden van de Oude IJssel, tussen de stad Doetinchem en de Kruisbergse bossen. Het was in de achttiende eeuw een van de 36 erkende havezaten van het voormalige Kwartier van Zutphen. Het grootste gedeelte van het landgoed, ruim 125 hectare, werd in 1973 verkocht aan Geldersch Landschap & Kasteelen.
Van het huidige landgoed 'Kasteel de Kelder Hagen' zijn kasteel De Kelder, met de orangerie, en 't Pallandtje rijksmonument. Het voormalige koetshuis is een gemeentemonument. Kasteel De Kelder met het omliggende onroerend goed zijn gerangschikt onder de Natuurschoonwet 1928.
De havezate Hagen is als versterkte boerderij gesticht in de middeleeuwen. Het was bezit van een familie uit de zogeheten landadel. Tot in de Tachtigjarige Oorlog lag in de omgeving ook het klooster Sion dat gedurende deze oorlog werd gesloopt. Na een brand in 1656 is het huis in de huidige vorm herbouwd. Rond 1900 was De Kelder in gebruik als jachthuis en vervolgens als padvindersclubhuis. In 1934 werd het na een tweede grote brand geheel gerestaureerd en in gebruik genomen als streekmuseum. (bron: wikipedia)

Kasteel De Kelder (20 juli 2016)

Kasteel De Kelder (10 juli 2018)

Kasteel De Kelder (10 juli 2018)

Kasteel De Kelder (20 juli 2016)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten