Pagina's

donderdag 19 december 2019

Gaanderen (gemeente Doetinchem, Gelderland)

Gaanderen is een dorp in de gemeente Doetinchem, gelegen in de Nederlandse provincie Gelderland. Het dorp grenst aan Terborg en Gaanderen heeft 5.560 inwoners (stand 4 oktober 2019).
Gaanderen is ontstaan in de twaalfde eeuw. Destijds werd het dorp Gernere genoemd, naar de duinen die het land tegen de Oude IJssel beschermden. Gernere zou zijn afgeleid van de woorden gér en laar, die "spitse heuvelrij" betekenen. In de zeventiende eeuw werd de plaats, die toen ongeveer 120 inwoners en 20 boerderijen telde, een van de vijf buurtschappen van Doetinchem. Het gebied werd 'Gander' genoemd.
Aan het eind van de achttiende eeuw begon voor Gander een periode van bosbouw. Veel eiken werden er gekapt en moesten geveld worden, wat betekende dat er nieuwe arbeiders nodig waren. Velen van hen vestigden zich in het gebied en zo ontstond het dorp 'Gaanderen'. Bestuurlijk vormde Gaanderen samen met enkele buurtschappen de gemeente Ambt Doetinchem totdat deze gemeente met de ernaast gelegen buurgemeente Stad Doetinchem fuseerde tot de huidige gemeente Doetinchem. (bron: wikipedia)

Sint-Martinuskerk (Gaanderen). (12 augustus 2018)

Sint-Martinuskerk (Gaanderen). (12 augustus 2018)

(12 augustus 2018)
De Sint-Martinuskerk is een van de twee rooms-katholieke kerken in het dorp Gaanderen in de Nederlandse provincie Gelderland. De kerk en de gelijknamige parochie danken hun naam aan Martinus van Tours, ook wel Sint-Maarten genoemd
De huidige kerk werd gebouwd ter vervanging van een waterstaatskerk uit 1854, die 324 zitplaatsen bevatte. Voor 1868 was de kerk ondergebracht in de parochie van Terborg, maar in 1868 werd de kerk verheven tot parochiekerk onder de naam Sint Martinus. Een jaar later, in 1869, liet de eerste pastoor, J. Th. Luijckx, de pastorie bouwen. In 1893-1894 werd aan de kerk een toren toegevoegd, voorzien van een uurwerk en klokken. Deze toren werd ontworpen door Gerard te Riele.
In het begin van de vorige eeuw nam het aantal parochianen sterk toe, zodat er behoefte was aan een grotere kerk. Er werd een nieuwe kerk gebouwd tegen de bestaande toren. Deze neogotische kerk, een ontwerp van H. Hoogenkamp, werd in 1914 ingewijd. De kerk telde destijds 670 plaatsen. Door latere herinrichting van de kerk zijn er 552 plaatsen overgebleven.
In 1925 werden de drie gebrandschilderde ramen voor in het priesterkoor aangebracht en werd de tegelvloer vervangen door de terrazzovloer van Monasso.
Door een aanhoudende groei van het aantal parochianen werd besloten om een nieuwe parochie op te richten. Zo ontstond in 1952 de Sint-Augustinus parochie. (bron: wikipedia)

Witte Kerk, Hoofdstraat, Gaanderen. (12 augustus 2018)

Oorlogsmonument, Hoofdstraat Gaanderen, met op de achtergrond Lange Huitinkstraat 2 en 4. Nr. 4 het ouderlijk huis van Henriëtte. (12 augustus 2018)

Tropisch Gaanderen, Vreeltstraat. (19 juli 2018)

Zonsondergang vanaf de Pierikstraat, Gaanderen. (19 juli 2018)

Kerkstraat 7, Gaanderen. (26 juli 2018)

Gieterijmonument. (27 juli 2018)
In het gebied rond Gaanderen is veel ijzeroer aanwezig. De beken konden waterkracht leveren en er was voldoende hout voor de bij ijzerfabricage benodigde houtskool. Zo kon Gaanderen zich tot ijzerdorp ontwikkelen. In 1689 stichtte Josias Olmius aan de Bielheimerbeek de eerste Nederlandse ijzergieterij, de Rekhemse hut genaamd. Hier werden bommen, kogels, handgranaten en huishoudelijke voorwerpen gemaakt. In 1821 werd aan de Akkermansbeek, op de grens met Terborg, de ijzergieterij Vulcaansoord opgericht, later een groot bedrijf dat vrijwel het hele dorp werk bood, het ging echter in 1977 door zwendel en mismanagement failliet. In de twintigste eeuw kwam er nog meer metaalindustrie, met bedrijven als Pelgrim (pannen, (gas)kachels, keukenapparatuur), Ferro Techniek (emailleerfabriek) en Senten (kleine metaalwarenfabriek). Pelgrim is in de jaren tachtig van de 20e eeuw overgenomen door concurrent ATAG en na enkele jaren werd de fabriek verhuisd naar een nieuwe productielocatie in Duiven, een behoorlijke aderlating voor de werkgelegenheid in het dorp. Alleen Ferro is tegenwoordig nog in vol bedrijf. De verlaten Pelgrimfabriek is gesloopt en op het enorm grote vrijgekomen terrein is een woonproject gerealiseerd (bron: wikipedia)

Rijksweg, Gaanderen. (10 augustus 2019)

Doorkijkje aan de watertapweg, Gaanderen. (10 augustus 2019)

Watertap aan de Watertapweg, Gaanderen. (10 augustus 2019)

A18 vanaf viadukt De Gaanderhei, Gaanderen. (10 augustus 2019)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten