Pagina's

dinsdag 10 december 2019

10 december 2019, Even zonne-energie tanken

Even zonne-energie tanken,
oftewel een ritje van 50 km op de GreenMachine. In Terheijl een bezoekje gebracht aan het Vagevuur, met foto's uiteraard (zie ook tekst foto 3). Ook een fotostop in Leegkerk (voor de niet Groningers/Drenten , leeg betekent in dit verband laag, laag ten opzichte van Hoogkerk.

Het Vagevuur is een pingoruïne in het Natuurschoon Nietap-Terheijl.

Het Vagevuur is een pingoruïne in het Natuurschoon Nietap-Terheijl.



De naam Vagevuur sluit mooi aan bij een van de mooiere verklaringen voor de plaatsnaam TerHeijl:

Het moerassige gebied rondom het Leekstermeer was vroeger omgeven door grote wouden. Namen als Midwolde, Leutingewolde, Foxwolde en Roderwolde geven dat nog aan. Vlak voorbij de grens met Drenthe, ten zuiden van het riviertje De Leecke, hadden de monniken van het Cisterciën klooster van Aduard een stuk hoogveen in eigendom waar vanaf 1200 turf werd gegraven. De uithof die de monniken daar stichtten werd Ter Helle (later Ter Heyl of Terheijl) genoemd en volgens de overlevering vooral bewoond door monniken die de kloosterregels hadden overtreden. Als boetedoening moesten zij onder barre omstandigheden het zware turfstekerswerk doen. Het ligt voor de hand om de naam 'Ter Helle' hiermee in verband te brengen, want ongetwijfeld kwamen de kloosterlingen vanuit het welvarende Aduarder klooster in een 'hel' terecht. Deze tijd diende hun echter 'tot heil' hetgeen een tweede, maar minder aannemelijke, uitleg is van de naam



Leegkerk is een dorpje in de gemeente Groningen in de Nederlandse provincie Groningen met 75 inwoners. In het dorp staat de kerk van Leegkerk.



De naam betekent laag gelegen kerk, dit als onderscheid met de zuidelijke hoog gelegen kerk van Hoogkerk en als verwijzing naar het laaggelegen gebied waarin de plaats ligt. De plaats werd in 1335 'Nortliuwarthrawaldt' (Noord-Lieuwerderwolde) genoemd, een verwijzing naar het landschap Lieuwerderwolde waarbinnen het lag. In 1385 komt voor het eerst de naam 'Legakerke' (in terra Lywardewalde) voor. Vermoed wordt dat de naamsverandering te maken heeft met het feit dat het veen toen afgegraven was en het gebied rond Leegkerk lager was komen te liggen dan de zandopduiking waarop Hoogkerk ligt.

De kerk van Leegkerk dateert oorspronkelijk uit de 13e eeuw. Begin 16e eeuw werd de kerk grotendeels verwoest, waarop deze rond 1520 werd herbouwd. Het oostelijke deel van de noordmuur en de westmuur met hun kleine rondboogvensters en bijbehorende spaarvelden dateren nog uit de 13e eeuw en zijn romanogotisch. De overige muren zijn herbouwd in laatgotische stijl. Bij de herbouw werd het koor vijfzijdig gesloten opgetrokken. Het dak werd verlaagd en aan zuidzijde deels naar binnen geplaatst, waardoor de muur daar verzakte. De grotere gotische spitsboogvensters zorgden voor grotere perforaties in de muren die vereisten dat er steunberen tegen de kerk werden geplaatst. Na de reformatie werd de nieuwe protestantse gemeente gecombineerd met Hoogkerk, waarbij de predikant in Leegkerk bleef wonen. In 1965 verliet de kerkelijke gemeente het gebouw en kwam de kerk leeg te staan, waarop deze dreigde te vervallen tot een ruïne. In 1969 vormde de staat van het kerkgebouw een van de redenen voor de oprichting van de stichting Oude Groninger Kerken, die het gebouw vervolgens ingrijpend restaureerde tussen 1970 en 1973. Daarbij werden bijna alle veranderingen van na de 16e eeuw tenietgedaan om de kerk zoveel mogelijk in 13e- en 16e-eeuwse stijl terug te brengen.

De 50 km

Geen opmerkingen:

Een reactie posten