Vandaag naar het Moltmakersstuk op het Landgoed Mensinge gewandeld op zoek naar een foto van bloeiende heide met een vlinder of libelle. Terwijl ik de omgeving afspeurde naar vlinders of libellen zat er ineens een voor mij onbekend vogeltje op het pad, ook nog eens binnen het bereik van mijn 400mm zoom. Volgens Obsidentify een Boomleeuwerik. Een typisch geval van een "lucky shot".
Boomleeuwerik |
De boomleeuwerik (Lullula arborea) is een vogelsoort die inheems is in Nederland en België. Het is de enige soort van het geslacht Lullula. De boomleeuwerik is wat kleiner dan de bekende veldleeuwerik (Alauda arvensis) en – zoals de naam al zegt – te vinden in een andere biotoop. De Latijnse geslachtsnaam Lullula is een onomatopee, een nabootsing van de zang van de boomleeuwerik. Die zang is zeer karakteristiek. "Weinig zangvogels zingen zo mooi, langdurig en gevarieerd als de Boomleeuwerik!"
Boomleeuweriken zijn veeleisend in de keuze van hun biotoop. Samen met nachtzwaluw, duinpieper en tapuit is de boomleeuwerik kensoort van heide en zand.
De grootte van de populatie boomleeuweriken in Nederland is nogal eens veranderd. Jac. P. Thijsse stelt in Het Vogeljaar (1906) dat de aantallen toenemen. In de jaren zestig van de 20e eeuw wordt een sterke achteruitgang gemeld. In de Broedvogelatlas van 1979 wordt de Nederlandse populatie geschat op slechts 800 à 900 broedparen. In de Atlas van 1987 is alweer sprake van een aantal van 2500 à 3000 broedparen. (wikipedia)
Hier was ik naar op zoek, bloeiende heide met een vlinder, de kleine vuurvlinder in dit geval. |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten