Pagina's

zondag 9 juni 2019

9 juni 2019, ZEVENHUIZEN

Zevenhuizen in de gemeente Westerkwartier in Groningen (die toevoeging is niet overbodig want er zijn nog 15 andere plaatsen met dezelfde naam in Nederland). Het rondje Zevenhuizen van vanochtend was ook een “trip down memory lane”, want het ouderlijk huis van mijn moeder stond aan d’Olle Streek nr.31 en daardoor heb ik als kind heel wat vakanties en weekenden in Zevenhuizen doorgebracht. Opa en Oma de Vries woonden aan de Zevenhuisterweg in Nieuw-Roden, bijna in Zevenhuizen dus...

De route

1. Links op de foto, Kokswijk nr.41, hier woonden een oom en een tante, Luit Eringa en Jantje Eringa-Smilda.

2. De Hervormde kerk uit 1869.

3. De Hervormde kerk uit 1869.

4. Oude Streek 3, hier woonde Willem Eringa, een jongere broer van mijn moeder.
De Oude Streek, waar het oorspronkelijke dorp van voor 1833 lag, in dat jaar, op 11 juni, werd een groot deel van het dorp verwoest door een grote veenbrand, als gevolg van boekweitbranden. ( 60 huizen gingen in vlammen op en er vielen vier doden). Het dorp werd daarna rond de afslag Evertswijk herbouwd.

5. Het ouderlijk huis van mijn moeder, Oude Streek 31, staat er niet meer. Het is na het overlijden van haar tweelingbroer Piet verkocht en daarna vervangen door nieuwbouw. De vlonder is nog wel origineel, vond ik als klein kind heel eng om over heen te lopen. Had niet het idee dat die kettingen veel deden voor de veiligheid.

6. Deze vervallen schuur is ook nog blijven staan, hier had oom Piet de kalveren.

7. Wat groot uitgevallen straatnaambord.

8. De Haspelwijk.

9. Het meeste land bij de boerderij van oom Piet lag achter het huis, maar hij had ook een paar stukken aan de overkant van de weg, waaronder een stuk hier aan de Haspelwijk. En dan komt de herinnering aan de hooitijd boven, als kind boven op zo’n wiebelende wagen met pakken hooi helemaal van de Haspelwijk terug naar de boederij. Spannend.

10. De Evertswijk, een van de vele wijken (kanalen) in Zevenhuizen die herinneren aan het verleden van het dorp als veenkolonie.

11. De IJzeren ophaalbrug uit 1928 (het geboortejaar van mijn vader) over het Leeksterhoofddiep. Het enige rijksmonument in Zevenhuizen.

12. Commissiebos.Opa de Vries had het wel eens over het Commissiebos, als kind begreep ik dat niet zo goed, want hier was toch geen bos...De naam verwijst naar het Commissiebos dat hier na de veenbrand van 1833 is aangelegd. De door de brand werkloos geworden veenarbeiders konden hier aan het werk. Dit bos, 47 ha groot, is later weer gerooid.
Tot zover deze geschiedenisles😀
13. De Haspel
De fotolocaties

Geen opmerkingen:

Een reactie posten