Pagina's

donderdag 12 september 2019

12 september 2019, THESINGE

Alweer zo’n mooi Gronings dorpje dat kan bogen op een lange geschiedenis.
Thesinge is ontstaan als een veenontginningsdorp in de Centrale Woldgebied. De eerste bewoners vestigden zich in de elfde of twaalfde eeuw op een lage wierde, die werd opgeworpen om de gevolgen van bodemdaling door inklinking van het veen tegen te gaan. Op deze wierde werd aan het einde van de twaalfde eeuw het benedictinessenklooster Germania gesticht. De naam verwijst waarschijnlijk naar het kerspel Garmerwolde, waarvan het dorpsgebied van Thesinge is afgesplitst. (Wikipedia)

Onderweg tussen Garmerwolde en Thesinge, de Langelandster. Misschien toch eens een afspraak maken met Harmannus Noot om de molen in werking te zien.

De gereformeerde kerk in Thesinge.

Thesinge

Thesinge

Thesingemaar

Vanaf een bruggetje over de Thesingemaar.

Zand erover

Zand erover

Thesinge.

De Kloosterkerk.
De oudste vermelding van Thiasingacloster in 1283 komt uit de Kroniek van Bloemhof. De naam verwijst naar de familie van een zekere Tiazo, wellicht ooit de stichter van het dorp. De naam Tiazo komt ook in de goederenregisters van de Abdij van Werden voor als bewoner van het niet-geïdentificeerde dorp Wibadaskerikon, eind elfde eeuw. Misschien gaat het daarbij om Thesinge. Het dorp moet al vroeg zijn ontstaan: enkele van de oudste ontginningslijnen in Duurswold, zoals de opstrekkende verkaveling rond de kerk van Slochteren zijn gericht op Thesinge.

Het klooster Germania was gewijd aan Felicitas en de Zeven Broeders. De Kloosterkerk Thesinge is een overblijfsel van het klooster. De rest van de gebouwen is na de Reductie in 1594 afgebroken. De laatste nonnen moesten de kloostergebouwen in 1627 ontruimen. De korenmolen Germania in het dorp is naar het voormalige klooster vernoemd. (Wikipedia)

De Kloosterkerk, helaas niet open vandaag.

Schrijven in een klooster

De Thesinger Sarcofagen.

De Thesinger Sarcofagen in het baarhuisje

De Thesinger Sarcofagen in het baarhuisje

De Germania.

Bij De Germania.

De Germania.

De skyline van Sint Annen

Toch mooi weer 67 km gefietst. ( GPX )

Geen opmerkingen:

Een reactie posten