Pagina's

maandag 31 juli 2023

Beukwortelzwam



BEUKWORTELZWAM (Hymenopellis radicata)


- Beukwortelzwam -
Rijk Schimmels Fungi
Stam Steeltjeszwam Basidiomycota
Klasse - Agaricomycetes
Orde Plaatjeszwam Agaricales
Familie - Physalacriaceae
Geslacht - Hymenopellis
Soort Beukwortelzwam Hymenopellis radicata

De beukwortelzwam (Hymenopellis radicata) is een schimmel die behoort tot de familie Physalacriaceae. Hij leeft saprotroof op hout. Hij groeit in loof- en gemengde bossen, parken, botanische tuinen, langs wegen met rottende ondergrondse wortels, rottende stronken en hout bedekt met aarde, vooral vaak op beuken, eiken, haagbeuken en espenpopulieren. Hij produceert vruchtlichamen van juni tot november. Hij groeit vooral aan de stamvoet of op wortels van beuken, meestal op enige afstand van de boom.

Hoed De dunvlezige hoed bereikt een diameter van 3 tot 8 centimeter, is op jonge leeftijd klokvormig en wordt later snel plat, heeft een soms uitgesproken bult en is radiaal golvend en gedeukt. Het oppervlak is dof en zeer licht als het droog is, slijmerig en glanzend als het nat is en licht geelachtig bruin tot oker of hazelnootbruin gekleurd.

Lamellen De lamellen zijn witachtig en dik, staan ver weg en zijn recht tot uitpuilend aan de steel bevestigd. De randen zijn vaak donkerder van kleur.

Steel De steel heeft een lengte van 8 tot 20 cm en een dikte van 5 tot 10 mm. De kleur is gelig-bruin, met een gestreepte, witte steeltop en een grijsbruine, tot 10 cm diep wortelende steelvoet.

Vlees Het vlees is wit.

Geur De geur is zwak fruitig.

NIKON Z 5 ƒ/3,5 1/500 26 mm ISO 3200
30 juli 2023


NIKON Z 5 ƒ/5,6 1/500 155 mm ISO 3200
30 juli 2023


-
-


-
-


-
-


Geen opmerkingen:

Een reactie posten