Pagina's

woensdag 11 mei 2016

Rondje Groningen (57,8 km)


Geheel tegen mijn gewoonte in, zomaar een eindje gaan fietsen In Peize besloten om richting Groningen te gaan voor een foto van de Scholtenskoepel. Via een omweg weer naar huis met toch weer 57,8 km op de teller.

Alle foto's op Google Foto's.

Meimaand - Grasmaand.
Middeleeuwse Johanneskerk, een bouwwerk uit de 13e eeuw; in deze kerk een orgel uit de 17e/18e eeuw, gebouwd door A. Verbeeck, Arp Schnitger en Albertus Antoni Hinsz. Het orgel is in 1862 door P. van Oeckelenvan de Pepergasthuiskerk in Groningen overgeplaatst naar Peize
Voormalig gemeentehuis Peize (1918)
Scholtenskoepel, De theekoepel werd in 1868 ontworpen door architect Jan Maris in opdracht van de Groninger industrieel Willem Albert Scholten. Maris ontwierp voor Scholten later ook onder andere Villa Gelria (1872) en hetScholtenshuis (1881).

De koepel staat aan de westzijde van de Hereweg en is opgetrokken in eclectische stijl met barokke elementen. In de nissen zijn gietijzeren beelden aangebracht die de vier seizoenen verbeelden. Het beeld van de Lenteis verdwenen. Bovenop de koepel staat een verguld beeld van Mercurius, als symbool voor de handel. De koepel staat langs de spoorlijn Meppel - Groningen. Het verhaal gaat dat Scholten de trein hier kon laten stoppen

De Sint-Jozefkathedraal (voluit: de Kathedrale kerk van de H.H. Martinus en Jozef) is de kathedrale kerk van het bisdom Groningen-Leeuwarden. Zij is tevens een van de kerken van de Groningsebinnenstadsparochie Sint-Martinus. De officiƫle naam volgens het bisdom is de Kathedrale kerk van de H.H. Martinus en Jozef.

De kerk is een ontwerp van de architect Pierre Cuypers, met bijdragen van zijn zoon Joseph Cuypers. De kerk is in neogotische stijl gebouwd van 1885 tot 1887 en geconsacreerd op 25 mei 1887. De kerk werd aanvankelijk als parochiekerk gebruikt tot in 1970 de Sint-Martinuskathedraal aan de Broerstraat aan de eredienst werd onttrokken. In 1981 werd de Jozefkerk officieel de kathedraal van het bisdom Groningen-Leeuwarden. Bouw van de kerk werd destijds noodzakelijk geacht in verband met de aanleg van de nieuwe Oosterpoortwijk. Omdat daar veel arbeiderswoningen verrezen werd de kerk gewijd aan Sint Jozef, patroon van de arbeiders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten